Banícke bratstvo Herrengrund postavilo model pravekej pece

27.01.2013 Banská Bystrica

Špania Dolina 26. januára (TASR) – Banícke bratstvo Herrengrund Špania Dolina sa snaží zachovávať banícke tradície a pamiatky na banícku činnosť v medeno-rudnom regióne v Starohorských vrchoch. Jeho členovia, ktorých je momentálne 54, sú povinní zúčastňovať sa na schôdzach aj piatich slúženiach v kostole pri slávnostných baníckych omšiach. Spolok tiež otvoril vo svojich priestoroch v Španej Doline, neďaleko Banskej Bystrice, Múzeum medi Baníckeho bratstva Herrengrund.

Minulý rok postavili členovia bratstva model pravekej pece na tavenie medi. "V Španej Doline nie je možné archeologicky potvrdiť pravekú ťažbu," konštatoval Andrej Sitár, majster Baníckeho bratstva Herrengrund. Avšak našli sa kamenné mlaty, podložky na spracovanie rudy, a našli sa aj kusy medi, v súvislosti s ktorými možno po metalografických analýzach hovoriť o ťažbe a spracúvaní medi v tomto období. "Chceme dokázať, že meď sa dá vytaviť aj v peci, ktorá je praveká," vysvetlil. Tento experiment aj úspešne vyskúšali primitívnym spôsobom - meď tavili dúchaním do pece drevenými píšťalami. Pec bude niekoľkokrát v roku prístupná aj pre verejnosť.

Pre deti členovia spolku napríklad nainštalovali v štôlni neďaleko námestia obce figúry - škriatkov (permoníkov). "Keď prišli do Španej Doliny deti, pýtali sa, kde tí permoníci a baníci boli," odôvodnil Sitár motiváciu vytvorenia štôlne. "Čiže, je to pre deti hračka."

V múzeu je aj komora baníckeho bratstva

V priestoroch baníckeho bratstva je miestnosť na stretávanie sa, tzv. komora baníckeho bratstva. V nej sa nachádzajú banícke insígnie. "Naše kladivko a želiezko ako banícke insígnie sú z roku 1701," priblížil Sitár. Vtedy ich vyrobil zlatnícky majster v Kremnici. Z roku 1939 je zasa banícka zástava, na ktorej je vyobrazený Svätý Kliment, patrón špaňodolinských baníkov.

Múzeum pozostáva zo zbierky špaňodolinských minerálov, ale aj minerálov medi z iných ložísk a zo sveta. Ďalej tu možno vidieť staré banské mapy banského revíru. V jednej z miestností sú okrem modelu medeného hámru z Banskej Bystrice, kde sa finalizovala výroba medi, napríklad pamiatky na pravekú ťažbu. Keď neexistovali železné nástroje, na ťažbu používali naši predkovia kamenné.


"Máme tam exponáty na drvenie a spracovanie rudy," pokračoval Sitár. V múzeu sú aj bronzové nástroje či zbierka železných baníckych nástrojov. V ďalšej miestnosti sa nachádzajú predmety, ktoré zozbieral z baníckeho života baník Ján Nigrédy. "Tú miestnosť sme urobili preto, aby sme pôsobili na druhých ľudí, aby ho nasledovali." Podľa Sitára pre ďalšiu generáciu zachránil kvantum artefaktov. Bratstvo je organizácia filantropická. Zbierky teda patria ľuďom, v ktorých mene bratstvo ich predmety vystavuje.

Banícke bratstvo Herrengrund má veľmi dlhú tradíciu, nadväzuje na bratstvá, ktoré vznikali na našom území od 13. storočia. Bratstvo Herrengrund vzniklo v roku 2005 na báze občianskeho združenia. K zachovaniu tradície baníkov patrí aj aušusnícka služba. Táto ceremónia sa vykonáva päťkrát ročne pri slávnostných baníckych omšiach.

"Pri tej členovia baníckeho bratstva v kostole s baníckymi insígniami vykonávajú ceremóniu, ktorá pochádza z týchto najstarších čias," vysvetlil Sitár. Pri príležitosti výročia návštevy princov, synov Márie Terézie, ktorí navštívili tento región v roku 1764, sa koná "banícka paráda", ktorá začína slávnostným pochodom uniformovaných baníkov z námestia do kostola a z kostola k štôlni. V roku 2014, pri príležitosti okrúhleho výročia návštevy princov, podľa Sitára osadia pri jednej štôlni pamätnú tabuľu o návšteve.
 

Vyberte región